onsdag 10 september 2008

Var där du är

Varit på fortsättingskurs i mindfulness idag.
Åhhh, vad jag tyckte om det.
Såna kurser vill jag gå varje vecka.
Säkert beror det på bra kursledare och bra kurskompisar och sånt men mest beror det på ämnet förstås.
Eftersom jag är lite lat så här på kvällskvisten så hittade jag en bra defintion på nätet:
Mindfulness är ett terapeutiskt förhållningssätt som innebär att man tränar förmågan att vara närvarande i nuet.
Varför leva i nuet? Det är i nuet som vi styr vi våra liv – kontroll över nuet leder till kontroll över våra liv. Det vi uppmärksammar här och nu påverkar tankar, känslor och handlingar. Vi kan styra det vi uppmärksammar och på så sätt kan vi också styra våra tankar, känslor och handlingar.

Fyra hörnstenar inom Mindfulness:

Observera: att vara uppmärksam på händelser, känslor, tankar och reaktioner. Att tillåta sig att uppleva nuet. Vad uppmärksammar vi? Vad tar vi in?
Beskriva: att sätta ord på det vi uppmärksammar. Att skilja reaktioner från händelser som dragit igång reaktionerna. Att se tankar och känslor som subjektiva reflektioner över situationer och händelser. Att beskriva sina tankar som tankar och inte som ett faktum eller en verklighet. Detta är bra träning för känsliga människor.
Inte döma: Att uppmärksamma och beskriva utan att döma, det vill säga utan att fastna i värdeomdömen som ”bra” eller ”dålig”. Att uppmärksamma handlingar och konsekvenser. Att istället för att säga eller tänka ”vad hon är vacker” träna på att så objektivt som möjligt beskriva denne persons utseende. Istället för att säga – ”blä, vilken äcklig mat”– säga ”jag tycker inte om spagetti”. Detta är bra för känslokontrollen och för att bryta destruktiva och negativa tankemönster. Många patienter är hårda domare gentemot sig själva och sin omgivning.
Delta: Att delta smidigt och spontant i det som händer. Att fokusera på något utanför sig själv. När man gör grundliga beskrivningar (man kan exempelvis fokusera uppmärksamheten på ett träd och detaljerat beskriva detta) fastnar man inte i negativa tankar. Detta är bra exempelvis vid panikattacker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att vara mindful i vardagslivets alla prövningar.... Det går ju galant vännen!

Anonym sa...

Tack för detta Selma.
Och hälsa Olsson.